Вічна слава в кетягах калини

Вічна слава в кетягах калини.

Крути
У думці – знову тліє – бій у Крутах…
О, неповторний часе золотий!..
Ми всі були зелені ще, як рута,
Але в душі палав вогонь святий.
(М. Лавренко, учасник Крутянського бою.1978р.)
29 січня Україна відзначає День пам’яті героїв Крут. 98 років тому з’явилася ця героїчна і водночас трагічна сторінка нашої історії. Тоді в буремному 1918 році відбувся бій під Крутами на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний - схід від Києва В момент, коли столиця України опинилася практично беззахисною перед наступом московської червоної армії Муравйова, на захист Вітчизни стала патріотично налаштована молодь. Бій під Крутами став символом героїчного супротиву української молоді агресії більшовиків.
В центральній міській бібліотеці імені С.І. Пономарьова 26 січня пройшла година історичної пам’яті «Вічна слава в кетягах калини», на яку були запрошені студенти медичного училища. Бібліотекарі розповіли про героїчні події, які відбувалися під Крутами, про мужність і героїзм, про незламність духу української молоді, яка склала іспит зрілості, ставши на боротьбу за Українську волю і Державність.
Студентам було запропоновано переглянути відеофільм про бій під Крутами «Шлях у вічність». Поїзди, проходячи повз цю маленьку станцію, стишують хід, а в день, коли сталася трагедія, тривожно сигналять... Немов будять приспану й присипану порохом забуття нашу пам'ять про тих, хто поклав голову в цих полях, захищаючи незалежність молодої Української держави.
Бібліотекарі і студенти читали вірші на честь героїв Крут.
В читальному залі присутні могли ознайомиться з книжковою виставкою – посв’ятою «Герої Крут – для нащадків взірець».

/Files/images/IMG_6601.jpg

/Files/images/IMG_6593.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 413

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Демонстраційний сайт бібліотеки

вулиця, номер будинку,
поштовий індекс, область, місто,
країна

Дата останньої зміни 25 Березня 2024

Цей сайт безкоштовний!